Hoe om te gaan met stress

Vergeleken met een burn-out laat de ervaring van stress nog ruimte om bij je gevoel te kunnen. Maar hoe langer je wacht met het aanpakken van de bron van de stress, des te moeilijker dit wordt. Het omgaan met stress is een manier op zich waar veel mensen hulp bij nodig hebben. Het aanpakken van stress maakt het makkelijker om erger te voorkomen, zoals overspannen raken of in een burn-out belanden. Denk daarbij niet alleen aan oefeningen om stress het hoofd te bieden, maar ook aan hoe je stressvolle situaties kan vermijden. Het preventief aanpakken van stress kan er voor zorgen dat je niet in een burn-out terecht komt.

Hulp bij stress

Onder begeleiding leer je omgaan met stress. Op die manier leer je weer aandacht hebben voor de dingen die je doet en leef je meer in het hier en nu, in plaats van in het verleden of bij de waslijst aan verplichtingen waar je nog aan moet werken. Vaak zijn mensen met een aantal technieken al ontzettend geholpen.

Hulp vragen bij stress is vaak lastig, maar ik maak het je zo makkelijk mogelijk. Door mijn ervaring neem ik een aantal technieken en oefeningen mee die je leven makkelijker kunnen maken. Niet alleen kijkt ik met je naar wat je al geprobeerd hebt en wat jouw behoeften zijn, maar ook stel ik samen met jou vast wat de oorzaak van de stress is. Zo leer je niet alleen de stress die je nu ervaart het hoofd te bieden, maar ook hoe je eenzelfde stress in de toekomst voor kan zijn.

Overspannen zijn en langdurige stress

Wanneer de stress voor langere tijd aanhoudt kan dat je mentale reserves flink aantasten. In dat geval is er al snel sprake van dat je overspannen bent. Je lichaam zal meer van zich laten horen en ook zal je minder dingen aan kunnen, zoals deadlines op je werk of studie. Sociale interacties kunnen je een leeg gevoel geven omdat ze te veel energie kosten. Of je reageert je stress af op je vrienden en familie.

Natuurlijk wil niemand het zo ver laten komen, maar vaak ervaren mensen het alsof ze geen keuze hebben. Het gevoel dat alles toch gewoon moet kunnen en nog even doorbijten voordat het rustiger wordt op werk zijn veelgehoorde gedachten van overspannen mensen. Deze ideeën leiden bij veel mensen tot het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, of alleen maar harder hun best moeten doen. En dat is hoe mensen vaak in een burn-out terecht komen. Voor deze mensen bied ik hulp bij overspannen zijn in Wolvega en omgeving.

Hulp bij overspannen zijn

Ik heb zelf last gehad van een burn-out en herken veel klachten en verhalen. Juist doordat ik zelf ervaring heb met deze klachten kan ik me goed inleven in wat helpend kan zijn om er weer bovenop te komen. Door begeleiding bij overspannen zijn is het mogelijk te voorkomen dat de stress zich nog verder opbouwt en het tot een burn-out komt.

In dat geval is je mentale batterij helemaal leeg en het kan weken tot maanden duren voordat je weer in staat bent om langzaam op te bouwen. Dit is niet het gevolg van falen aan jouw kant, maar een te hoge druk van je omgeving. Door op tijd hulp in te schakelen voorkom je dat je klachten erger worden. Door middel van technieken leer je jezelf en je behoeften beter kennen.

En dan... een Burn-out

Een burn-out is in feite mentale uitputting. Het begint met stress, wat kortdurend is. Maar wanneer je voor langere tijd stress ervaart, kan dit zowel mentale als fysieke klachten opleveren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in hoofdpijn en vermoeidheid. Dit lijkt in eerste instantie vrij onschuldig, maar onder de oppervlakte is er veel meer aan de hand. Wanneer je niet goed naar je lichaam luistert kan de langdurige stress doorslaan naar een burn-out. In dat geval worden de klachten erger waarbij je onder andere last kan krijgen van de volgende symptomen:

  • buikpijn
  • benauwd gevoel
  • slaapproblemen
  • concentratiestoornissen
  • piekeren
  • verhoogde emoties

 Je kan dan bijvoorbeeld een veel korter lontje hebben dan normaal, of juist sneller huilen.

Begeleiding bij je burn-out

Ik weet uit eigen ervaring wat het is om een burn-out te hebben, ik ben er 'dwars doorheen' gegaan en heb aan den lijve ondervonden wat het met je kan doen. Met die ervaring, bovenop mijn jarenlange ondersteuning en begeleidingsgesprekken, heb ik als doel om jou te helpen om ook weer verder te komen dan waar je je op dit moment bevindt. Door middel van oefeningen die je helpen ontspannen en meditatie, coach ik je er weer bovenop. Zo leer je niet alleen je burn-out overwinnen, maar ook hoe je kan voorkomen dat je naderhand weer terugvalt. In een eerste kennismakingsgesprek maken we kennis en contact met elkaar, bespreken we de verwachtingen en vertel ik je wat ik je kan bieden van waaruit we samen kunnen kijken naar hoe de burn-out tot stand is gekomen en wat je er aan kan doen. Op die manier maken we een planning voor de toekomst.

In de sessies zal je leren stil te staan zodat je gevoelens ook de kans krijgen zich te laten horen. Zo kan je ook voelen wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stress ervaart, wat te ver gaat, en meer. Daarbij hoef je niet bang te zijn voor een praktijk waarin we tegen over elkaar zitten en jij je verhaal doet, nee we gaan naar buiten!

Een coachingssessie duurt ongeveer een uur, of iets langer wanneer nodig. Aan de hand van de eerste sessie kijk ik samen met jou wat er nodig is en waar je het meeste baat bij hebt.